Management Update Week 14

04-04-2023

Supersnelle en goede respons op data-lek, blijf wel alert

De impact van het data-lek bij Nebu was vorige week groot. Het was mooi om te zien hoe we supersnel in beeld hadden wat er nu eigenlijk aan de hand was en hoe we de klanten onmiddellijk hebben geïnformeerd en waar nodig begeleid. Er is echt keihard gewerkt om dit op te vangen, petje af. Ook uit de klantreacties sprak grote waardering voor onze aanpak.

Onze eigen verantwoordelijkheid
Uiteindelijk was het ongemak bij onze klanten relatief gezien vrij beperkt. Het data-lek vond weliswaar plaats bij een leverancier van een leverancier van een leverancier, toch is het een goede aanleiding om ons eigen gedrag nog eens tegen het licht te houden. Dit vanwege de verantwoordelijkheid die we hier zelf in hebben. Wolter greep maandag tijdens de maandelijkse MR-Talk de gelegenheid aan om hier nog eens op te wijzen.

Spam, fishing, social engineering
Als je bijvoorbeeld rechten hebt die niet iedereen heeft, dan ben je gegarandeerd een van de eerste targets van potentiële hackers. Hoe meer rechten je hebt, hoe meer ze daarmee kunnen als ze je wachtwoord eenmaal hebben bemachtigd. Wees daar dus alert op. Trap bijvoorbeeld niet in de valkuil van bewaren van lijstjes met wachtwoorden op je pc. En blijf uiteraard ook alert op zaken als spam, fishing en social engineering.

Kloppende verwerkingsovereenkomsten
Maak verder altijd goede afspraken met opdrachtgevers over wat er met hun data mag gebeuren, aan de hand van kloppende verwerkingsovereenkomsten. Kloppend betekent dat de juiste verwerkers erin staan, inclusief eventuele subverwerkers, en alle overige gemaakte afspraken over datagebruik.

Ruim data op na gebruik
Daarnaast moet je niet meer data willen hebben dan je echt nodig hebt. Het hebben van data brengt verplichtingen met zich mee, maar dus ook risico’s. Ruim data op nadat je ze gebruikt hebt, laat ze niet ‘rondslingeren’ in systemen. Kijk ook heel goed uit met het gebruik van tools die op internet beschikbaar zijn, want voor je het weet voorzie je die van data die niet gedeeld hadden mogen worden.

 

Wolter is 25 jaar in dienst en dat ligt aan zijn collega’s en klanten

Hij had zich nog zo voorgenomen om het nooit zo ver te laten komen. Maar nu is Wolter, Principal Consultant CX, toch echt 25 jaar in dienst. Afgelopen maandag werd hij vanwege dit jubileum in de bloemetjes gezet.

Ruimte voor je eigen pad
Dat hij nu toch zilveren jubilaris is bij MarketResponse, heeft alles te maken met de mensen die hier werken en aan de klanten waarmee hij soms al die tijd al samenwerkt. “Die maken het een heel fijne plek om te werken. Je krijgt hier sowieso aardig wat ruimte om je eigen pad te kiezen. De vrijheid die ik daarin heb gekregen, en misschien ook wel heb geclaimd, krijg je beslist niet overal”, aldus Wolter.

Docent en marketingmanager
Hij begon zijn loopbaan als docent Marketing en Marktonderzoek aan Maastricht University, na zijn studie Marketing. Vervolgens werkte hij als marketingmanager bij een educatieve uitgeverij. “In beide functies had ik veel te maken met onderzoek. Ik vond dat zo leuk en interessant dat het reden was om bij een marktonderzoeksbureau te solliciteren.”

Lekker met klanten in gesprek
Hij kon in 1998 bij MarketResponse aan de slag als onderzoeker in het CSM-team dat klant- en medewerkertevredenheidsonderzoeken uitvoerde. Al snel werd hij senior en werden zijn kwaliteiten op het gebied van sales herkend. “Zo heeft door de jaren heen mijn functie verschillende namen en gedaanten gekend. De kern is altijd weer lekker met klanten in gesprek zijn en dat is nog steeds heel leuk. Hoe kunnen onze onderzoeksoplossingen bijdragen aan het beantwoorden van de vraagstukken waar ze mee zitten en wat kunnen we daar vervolgens van leren. Het aardige is dat je op verschillende plekken komt bij verschillende organisaties met verschillende vraagstukken. Dat maakt het werk heel gevarieerd.”

Bij vlagen confronterend
De focus in zijn werk is de laatste jaren steeds meer verschoven naar maatschappelijk relevante onderzoeken. “Het is sowieso onze ambitie om commerciële bedrijven maatschappelijker en maatschappelijke organisaties wat commerciëler te maken. Zo werk ik nu veel voor SGF, de koepel van Samenwerkende Gezondheidsfondsen die zich onder andere inzet voor een gezonde generatie kinderen. Daarin speelt voorbeeldgedrag van ouders een grote rol. Dan word je als ouder toch af en toe een spiegel voorgehouden en dat is bij vlagen best confronterend. De ene keer een fijnere gewaarwording dan de andere, zal ik maar zeggen.”

Het ‘nieuwe’ marcom-team

De collega’s van nu nog Reputations vormen samen met Nicole het ‘nieuwe’ marcom-team van MarketResponse. Nieuw tussen aanhalingstekens, want ja, eigenlijk zijn het al jaren collega’s die dezelfde werkvloer deelden. Reputations blijft de eigen ‘oude’ en nieuwe klanten bedienen. Uiteraard is het marcom-team inzetbaar voor opdrachtgevers van MarketResponse.

Verzoeken via briefingsformulier
Het marcom-team bestaat uit een creatieteam, een contentteam, projectmanagement en marketing. Per opdracht en/of opdrachtgever stelt marcom een team op maat samen, zo nodig aangevuld met externe expertise. Als je een verzoek hebt voor marketing dan kun je dit briefingsformulier invullen en sturen naar marcom@marketresponse.nl.

Werk- en flexplekken
Het bureaublok achterin het marcom-gedeelte is met gekalibreerde schermen speciaal ingericht voor creatie. De creatieven (Kathrin en Frank) zijn aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag. Als zij er niet zijn, kunnen deze werkplekken uiteraard als flexplek worden gebruikt.