Voorgestelde trefwoorden
Gerelateerde pagina's
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde cases
Gerelateerde downloads
Gerelateerde evenementen
Alle resultaten
Terug naar home
PROBEER GRATIS

'Goede content raakt, geweldige content beweegt' - BSR voor effectieve communicatie

08-07-2025

Is klantvriendelijkheid nog een menselijke eigenschap in een wereld vol technologie? Robert van Meer, Director bij C2B, is er duidelijk over: “Technologie is een hulpmiddel. Maar klantvriendelijkheid vraagt om echt begrijpen wie je doelgroep is.” Met de BSR-leefstijlmodellen van MarketResponse maakt C2B communicatie persoonlijker en effectiever.

Content worth sharing

“Wij maken content worth sharing”, vertelt Robert. “Voor ons betekent het twee dingen: content moet concrete doelstellingen behalen én spot-on zijn voor de doelgroep. Anders is het niet de moeite waard om te delen.”

Zonder goede inzichten wordt content volgens Robert snel generiek. “Daarom zetten we alles in wat ons kan helpen om die inzichten boven water te krijgen: data, tools en dus ook leefstijlmodellen. Want uiteindelijk wil je dat mensen zich echt aangesproken voelen.”

Personalisatie is volgens Robert onmisbaar om op te vallen in een concurrerende markt. “AI en automation helpen je om advertenties te optimaliseren, maar leefstijlmodellen helpen je om het ‘waarom’ van klantgedrag te begrijpen”, legt hij uit. C2B begint daarom vaak met een analyse van bestaande klanten. “Online gedrag brengen we snel in kaart. Maar om te begrijpen wat mensen drijft en via welk kanaal ze het liefst benaderd worden, gebruiken we de BSR-leefstijlen van MarketResponse. Dit model segmenteert mensen op basis van hun leefstijl, motivatie en drijfveren. Alle Nederlandse inwoners zijn volgens dit model onder te verdelen in zes dominante leefstijlen, elk met hun eigen voorkeuren en waarden.”

TomTom: van generiek naar persoonlijk

Een van de sprekende voorbeelden is de samenwerking met TomTom. “We richtten ons op mensen die tien jaar geleden een navigatiesysteem hadden gekocht”, vertelt Robert. “De database hebben we verrijkt met de BSR-leefstijlprofielen. Vervolgens hebben we per doelgroep andere visuals en copy’s ingezet.”

Daardoor werden verschillende type klanten op een andere manier aangesproken. “Met die aanpak zagen we dat de conversie 30 procent hoger lag dan bij de vorige, generieke campagne. Puur omdat we de communicatie beter lieten aansluiten op de leefwereld van de doelgroep.”

“If you want to catch fish, you need to think like a fish, not like a fisherman” – Robert van Meer, director bij C2B

Elsevier: segmenteren voor succes

Ook de campagne voor Elsevier laat zien hoe krachtig leefstijlcommunicatie kan zijn. “Daar werkten we met meerdere doelgroepen: slapende leden, nieuwe proefabonnees, mensen die net hun abonnement hadden opgezegd”, vertelt Robert. “Voor elke groep maakten we een eigen aanpak, afgestemd op hun leefstijl.” Het resultaat mocht er zijn. “In acht weken haalden we de doelstelling van 25.000 nieuwe  abonnees”, zegt Robert. “Het laat zien dat het werkt om je te verplaatsen in je doelgroep. Of zoals ik het graag zeg: if you want to catch fish, you need to think like a fish, not like a fisherman.”

In dit voorbeeld 2 DM uitingen met gelijk aanbod maar in tekst en visueel gevarieerd op de specifieke leefstijl.

Vesting Finance: gevoelige communicatie

De campagne voor Vesting Finance was volgens Robert om een andere reden bijzonder. “In deze sector moet je heel voorzichtig communiceren. Je praat over mensen met betalingsachterstanden.” C2B had  minder creatieve vrijheid, maar leefstijlsegmentatie bood toch ruimte voor optimalisatie. “Voor de ‘groene’ doelgroep – mensen die veel waarde hechten aan veiligheid en geborgenheid – hebben we een aangepaste tekst en visuals gemaakt. De toon was meer stichtelijk, meer gericht op rust en vertrouwen. Die kleine aanpassingen maakten een groot verschil. In een A/B-test zagen we een stijging van 41 procent in
conversie binnen deze doelgroep”, vertelt Robert.

Wat echt telt

Volgens Robert draait klantvriendelijke communicatie om begrip. “Mensen onderschatten hoe subjectief wij mensen zijn. Wat we leuk vinden, wie we vertrouwen, waar we op reageren… dat verschilt enorm.” Hij vergelijkt het met het dagelijks leven. “Van sommige mensen neem je eerder iets aan dan van anderen. Voor merken is dat niet anders. Hoe beter je weet wie je doelgroep is, hoe beter je ze kunt raken.”

Technologie zal marketing blijven veranderen, denkt Robert. “Data, AI, inzichten, het wordt allemaal belangrijker. Maar menselijke drijfveren blijven de kern.” Zijn belangrijkste advies aan organisaties: “Laat je database ‘inkleuren’ met BSR-leefstijlen voordat je je campagne start. Want goede content raakt, maar geweldige content beweegt. Wat mensen delen, zegt meer over henzelf dan over jouw merk: dus inzicht over je doelgroep is echt de basis van elke succesvolle campagne.”