Accountants moeten kunnen rekenen op beter advies

Data voor je laten werken is een standaard credo geworden binnen zo’n beetje elke denkbare branche. Maar tegelijkertijd blijft het abstract. Om het concreter te maken licht ik er een branche uit. Eentje die al jarenlang worstelt met vernieuwen en die data voor zich moet laten werken. Waarom? Omdat daar hun kansen liggen. Dan heb ik het natuurlijk over de accountancy.
Dat doe ik in 2 delen. Ik focus me in dit artikel op de kantoren onder de grote 4 als Deloitte en PWC. Daarmee bedoel ik het hele spectrum tot aan de zelfstandige accountants, boekhouders en kleine administratiekantoren toe. Lees hier het tweede deel in de tweeluik.
Van controle- naar advieswerk
Hoewel hier ook grote onderlinge verschillen zijn, heeft iedereen binnen dit deel van de branche te maken met een grote verandering: van voornamelijk controleer- en aangiftewerk naar meer advieswerk. Jarenlange digitalisering heeft ervoor gezorgd dat software veel van dat (handmatige) invoer- en controlewerk heeft overgenomen.
Toch maakt die digitalisering het correct omgaan met aangiftes er niet minder ingewikkeld op. De waarde van die kennis moet je dus echt niet onderschatten. Daar ligt dan ook de sleutel tot succes.
Deze trend en de discussie eromheen speelt al jaren, blijft evolueren maar een echte kant-en-klare oplossing is er (nog) niet voor het merendeel van de branche.
Waar de kansen liggen qua data
Nu is het probleem vooral om invulling te geven aan die adviespraktijk. Daar moet je goede data én dashboards voor hebben. En daar schieten de meeste aanbieders van accountancysoftware nu tekort.
Een overzicht met bijvoorbeeld het realtime werkkapitaal, stand van je cashflow, een btw-overzicht, uitstaande facturen en omzet tot nu toe zijn erg handig – maar je blijft toch naar het verleden kijken. Verder mis je waardevolle trends die binnen de data ontstaan. Ook al koppelt het systeem aan bijvoorbeeld de projectadministratie, webshop of CRM van de klant – dan nog heb je maar een deel van het totaalplaatje te pakken.
De echte diepgravende zaken worden niet geregistreerd want daar zijn die boekhoudpakketten niet voor gemaakt. Zonde, want dat diepere inzicht in de data van je klanten zul je toch nodig hebben om meer van die adviespraktijk te maken. Met een paar inkoppertjes die een ondernemer zelf had kunnen bedenken kom je er nu eenmaal niet.
De oplossing voor je datatekort
Wat je als kantoor nodig hebt om echt goed advies te kunnen geven? Goede databronnen waarin je niet alleen concurrenten van je klanten uitgebreid kunt analyseren en segmenteren – maar ook de klanten van je klanten.
Via een Customer Data Platform kun je zulke bronnen makkelijk koppelen aan je bestaande systemen. De moderne accountancypakketten hebben allemaal API’s dus dat is het probleem niet. Zo kun je veel meer soorten analyses op veel meer data loslaten en worden de uitkomsten ook veel waardevoller en betrouwbaarder.
Dat zorgt ervoor dat je je als kantoor veel beter kunt specialiseren. Denk aan realtime dashboards per industrie of type klant. Of geanonimiseerde trendrapportages opzetten waar je klanten weer van kunnen leren. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Zo zet je pas echt een onderscheidende adviespraktijk op waar weinig anderen aan kunnen tippen.
Wil jij ook een onderscheidende adviespraktijk opzetten? Neem dan contact met me op!
Richard van Meurs, Data Creative bij 4orange
E: richard.vanmeurs@4orange.nl | T: 020 – 750 4400