Voorgestelde trefwoorden
Gerelateerde pagina's
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde cases
Gerelateerde downloads
Gerelateerde evenementen
Alle resultaten
Voorgestelde trefwoorden
Gerelateerde pagina's
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde cases
Gerelateerde downloads
Gerelateerde evenementen
Alle resultaten

Corona maakt ons meer bewust van onze eigen sterfelijkheid

27-05-2021

We denken sinds de coronapandemie vaker aan de dood, maar praten er minder over. Vóór corona zei 75% van de Nederlanders weleens over de eigen dood na te denken, nu is dat 88%. Vroeger sprak 90% af en toe met de partner over sterven, dat is in 2021 gedaald naar 74%. Opvallend is dat met name jongeren meer nadenken over hun eigen dood.

Dat blijkt uit onderzoek dat MarketResponse deed voor het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Het onderzoek werd in maart van dit jaar uitgevoerd onder iets meer dan 500 volwassenen. Centrale vraag in het onderzoek: hoe denken Nederlanders nu over sterven.

Leven na de dood?

Zo’n 30% zegt zich door de coronapandemie meer bewust te zijn geworden van de eigen sterfelijkheid. Vooral jongeren tussen de 18-24 jaar en jongvolwassenen tussen de 25-34 jaar geven aan dat zij vaker dan gemiddeld bewust bezig zijn met hun overlijden. Bijna een derde van de respondenten is bang om dood te gaan. Dat is nauwelijks veranderd sinds 2016 toen een vergelijkbaar onderzoek werd gedaan.

Wel geloven steeds meer Nederlanders dat er meer is na de dood is, zoals een hiernamaals. Dat aandeel mensen steeg in vijf jaar tijd van 46% naar 56%. Het Landelijk Expertisecentrum Sterven presenteerde de resultaten van het onderzoek in aanloop naar de nationale Dag Aandacht voor Sterven op 24 mei. Het expertisecentrum werd 5 jaar geleden opgericht om de kennis over sterven en het stervensproces in Nederland te vergroten. Met de onderzoeksresultaten en een nieuwe editie van het eigen magazine DREMPEL geeft het expertisecentrum extra inhoud en aandacht aan de Dag Aandacht voor Sterven.