Corona zorgt voor meer persoonlijke wensen op de kerstkaart

07-12-2020

Prettige kerstdagen! Het is waarschijnlijk de meest gebruikte kerstwens op kerstkaarten. Maar volgens 59% van de Nederlanders is corona een goede reden om de kerstgroet dit jaar wat persoonlijker te maken. Een opvallende stijging, want vorig jaar schreef nog 32% een persoonlijke kerstwens waar wat meer tijd in gestoken was.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek van MarketResponse in opdracht van Kaartje2go.nl, de grootste kaartenwebshop van Nederland. We ondervroegen Nederlanders over het versturen van kerstkaarten in coronatijd.

Vorig jaar schreef nog ongeveer twee derde van de kerstkaartverstuurders een niet-persoonlijke boodschap op zijn kaart; 50% koos voor een algemene tekst als “Prettige kerstdagen”, en 15% krabbelde alleen zijn naam neer. 14% van de mensen die dit jaar van plan zijn kerstkaarten te versturen is door de pandemie niet per se eerder geneigd een persoonlijke boodschap op het kerstkaartje te schrijven.

Coronacrisis is belangrijke reden om kerstkaartje te sturen

Van de respondenten die kerstkaartjes gaan versturen, geeft bijna de helft aan dat de coronacrisis van invloed is om een kaartje te gaan sturen. Vooral jongeren (18-34 jarigen) geven dit aan. Onder deze groep geeft ruim twee derde (68%) aan dat de coronacrisis hier invloed op heeft. Dat is bijna twee keer zoveel als de kerstkaartverstuurders van 65 jaar en ouder, van wie 35% aangeeft dat de pandemie van invloed is. 65+’ers zijn sowieso al eerder geneigd om kerstkaartjes te sturen.

Ruim de helft meer kerstkaartjes

Kaartje2go verwacht in elk geval een recordaantal kerstkaarten te versturen in deze decembermaand. Marketingmanager Mark van Kasteren: “Door de coronacrisis zijn Nederlanders dit jaar veel eerder met kerst bezig. Dat zien we ook aan het aantal kerstkaartbestellingen. Klanten bestellen hun kerstkaartjes dit jaar veel eerder dan normaal. In vergelijking met vorig jaar gingen er al ruim de helft meer kerstkaarten door onze machines.”

Flevolanders ontvangen meeste kerstkaarten

De kaartenwebshop signaleert uit haar eigen data dat Flevolanders net als vorig jaar de meeste kerstkaartjes ontvangen. Ook inwoners van Drenthe en Zeeland horen de brievenbus vaak klepperen rond kerst. De deurmatten in Zuid-Holland liggen het minst bezaaid met kerstkaartjes. En van alle gemeenten kunnen de inwoners van Schiermonnikoog de meeste kerstkaarten verwachten.