Voorgestelde trefwoorden
Gerelateerde pagina's
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde cases
Gerelateerde downloads
Gerelateerde evenementen
Alle resultaten
Voorgestelde trefwoorden
Gerelateerde pagina's
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde cases
Gerelateerde downloads
Gerelateerde evenementen
Alle resultaten

Discriminatie in het voetbal: ‘kansloos gedrag’, blijkt uit onderzoek MarketResponse

25-09-2024

Uit een recent onderzoek van MarketResponse blijkt dat discriminatie in het Nederlandse voetbal als ‘kansloos gedrag’ wordt gezien. Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de KNVB, peilde de mening van duizenden voetballers, stadionbezoekers, trainers en vrijwilligers in zowel het amateur- als betaald voetbal. De conclusie is duidelijk: het voetbal keurt discriminatie massaal af.

Onderzoek wijst uit: voetbal vindt discriminatie onacceptabel

Uit het onderzoek onder ruim 2.000 respondenten blijkt dat discriminatie op basis van huidskleur, afkomst, geloof of seksuele geaardheid voor de overgrote meerderheid van de deelnemers onacceptabel is. 86% van de respondenten vindt bijvoorbeeld uitschelden op basis van deze kenmerken altijd onacceptabel, terwijl 83% aangeeft dat het weigeren van personen uit een club, team of supportersgroep op basis van deze factoren eveneens onaanvaardbaar is.

Ook bij kwetsend taalgebruik en discriminerende spreekkoren is het oordeel hard: respectievelijk 80% en 82% keuren dit soort gedrag af. Deze uitkomsten onderstrepen dat de norm tegen discriminatie breed gedragen wordt in het Nederlandse voetbal.

Discriminatie = Kansloos

De duidelijke norm die uit het onderzoek naar voren komt, is door de KNVB vertaald naar de campagne ‘Discriminatie = Kansloos’. Deze boodschap wordt door voetbalclubs verspreid via onder andere hekborden, posters, stickers en online uitingen, met het doel racisme en discriminatie uit het voetbal te bannen. De term ‘kansloos’ is bekend binnen het voetbal als afkeuring van negatief gedrag, zoals onsportief spel of een kansloze nederlaag. Met deze boodschap willen clubs benadrukken dat discriminatie geen plaats heeft in het Nederlandse voetbal.

Van bewustwording naar gedragsverandering

De campagne maakt deel uit van het programma ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’ (OVIVI), een initiatief van de KNVB en de Rijksoverheid om racisme en discriminatie in het voetbal te bestrijden. Dit programma, dat in 2020 van start ging, streeft ernaar om een breed gedragen norm te vestigen binnen het voetbal.