Steve Keen voorspelt crisis aan de hand van ‘data die iedereen over het hoofd ziet’
De volgende grote, wereldwijde crisis wordt een ecologische, geen economische. Wel krijgt Australië binnen twee jaar een grote financiële crisis voor de kiezen. In Nederland hapert de economie weliswaar, maar een kredietcrisis zoals die van 2008 staat ons niet te wachten.
We putten de aarde uit, we verbruiken 1,6 planeten per jaar terwijl we er maar één hebben. De ecologie staat op instorten en dat zal ons dwingen tot negatieve groei.
Dit voorspelt de Australische econoom Steve Keen. Niet de eerste de beste. Keen was een van de weinige economen die de crisis van 2008 aan zag komen. Hij doceerde aan universiteiten in Sydney en Londen en schreef bestsellers als Can we avoid another crisis? en Debunking Economics.
IJzersterke voor de hand liggende data
Keen baseert zijn voorspellingen over economische en andere ontwikkelingen op een door hem ontworpen softwarepakket waarin het verband tussen de hoogte van de schuldenberg, de werkgelegenheid en de huizenprijzen de te verwachten trends aangeeft. “Dat zijn ijzersterke data die zo voor de hand liggen dat iedereen ze over het hoofd ziet”, aldus Keen. Hij heeft zijn softwarepakket de naam Minsky gegeven, naar de Amerikaanse econoom Hyman Minsky. Die ontwikkelde de theorie dat na stabiele groei speculatie volgt waardoor financiële constructies als kaartenhuizen ineenstorten.
Ecologie staat op instorten
De Australische econoom noemt het verontrustend dat economen het verband tussen economie en ecologie niet zien. “Ze gaan nog steeds uit van eeuwige groei. De welvaart is nu zes keer groter dan net na de Tweede Wereldoorlog en de mensen hebben meer stress dan ooit. Groei helpt de planeet niet. We putten de aarde uit, we verbruiken 1,6 planeten per jaar terwijl we er maar één hebben. De ecologie staat op instorten en dat zal ons dwingen tot negatieve groei. De ecologische crisis gaat er akelig uitzien. In 1972 luidde de Club van Rome de noodklok al over het overbelasten van de aarde met het rapport Grenzen aan de groei. De meeste economen hebben daar altijd geringschattend over gedaan”, aldus Keen.
“Economen zijn schuldig aan economische en ecologische crises. Ze zijn de slechtste beroepsgroep om de economie aan over te laten.”
Hij heeft sowieso weinig op met de beroepsgroep waar hij zelf toe behoort. “Economen zijn schuldig aan economische en ecologische crises. Ze zijn de slechtste beroepsgroep om de economie aan over te laten. Ze hanteren fantasiemodellen en kijken niet naar de echte wereld. Daarom is economie een armzalig vakgebied en stagneert de economie nu, tien jaar na de crisis, nog steeds.”
Golf van optimisme en welvaart
Aan de hand van fragmenten uit de documentaire Boom Bust Boom van Theo Kocken en Terry Jones liet Keen zien dat ook Amerikaanse presidenten geen idee hadden wat de wereldeconomie te wachten stond. In 1928 zei Calvin Coolidge in zijn State of the Union dat de VS een golf van optimisme en welvaart doormaakt. Het jaar daarop volgde de grootste economische ramp tot dan toe. President George Bush trapte in dezelfde valkuil toen hij 2007, aan de vooravond van de grootste economische crisis ooit, de Amerikaanse economie gezond en krachtig noemde, sneller groeiend dan ooit. In beide crisis gevallen daalde het BBP in korte tijd met 21%.
Steve Keen laat zien dat alleen data-collectie niet volstaat. Het slim combineren en interpreteren geeft werkelijk inzicht. Volgens deze filosofie werken ook de data creatives van MarketResponse.