Marktanalyse uitvoeren

13-04-2020

Waarom marktanalyse uitvoeren van essentieel belang is

Een marktanalyse uitvoeren is een essentieel onderdeel van het bedrijfsproces. Het is een grondige evaluatie van de factoren die van invloed zijn op de verkoop van producten of diensten in een bepaalde branche of sector. Dit omvat zowel de bestaande als de potentiële klanten, de concurrenten, de prijzen, de trends en andere relevante informatie die van belang kunnen zijn bij het nemen van zakelijke beslissingen.

Hoe voer je een marktanalyse uit?

Het uitvoeren van een marktanalyse omvat het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens over een bepaalde markt om beter te begrijpen hoe deze functioneert. Hier zijn de algemene stappen die nodig zijn om een marktanalyse uit te voeren.

  • Bepaal het doel en de reikwijdte van de marktanalyse. Definieer de specifieke vragen die je wilt beantwoorden en de informatie die je wilt verzamelen.
  • Verzamel gegevens. Verzamel gegevens over de markt die je wilt analyseren. Dit kan bestaan uit het verzamelen van informatie uit openbare bronnen, het uitvoeren van enquêtes, het uitvoeren van interviews met deskundigen of potentiële klanten, enzovoort.
  • Analyseer gegevens. Analyseer de gegevens die je hebt verzameld om trends, patronen en belangrijke inzichten te identificeren. Gebruik statistische methoden om de gegevens te organiseren en te analyseren.
  • Identificeer je doelgroep. Identificeer de doelgroep die je wilt bereiken en begrijp  gedrag, motivaties en voorkeuren.
  • Analyseer de concurrentie. Analyseer concurrenten en hun sterke en zwakke punten.
  • Stel een SWOT-analyse op. Maak een SWOT-analyse (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) om de belangrijkste bevindingen uit je marktanalyse samen te vatten en te visualiseren.
  • Maak aanbevelingen. Op basis van je bevindingen, maak je aanbevelingen over hoe je jouw producten of diensten kunt aanpassen of verbeteren om beter te voldoen aan de wensen en behoeften van de markt.

Het belang van een marktanalyse uitvoeren kan niet genoeg worden benadrukt. Het stelt bedrijven in staat om inzicht te krijgen in de behoeften en wensen van hun doelgroep, waardoor ze beter kunnen inspelen op hun vraag en de kwaliteit van hun producten of diensten kunnen verbeteren. Het kan ook helpen bij het identificeren van nieuwe kansen op de markt, waardoor bedrijven hun productlijnen kunnen uitbreiden en hun marktaandeel kunnen vergroten.

Van marktanalyse naar marketinganalyse

Na een grondige marktanalyse kun je ook voor je marketing een analyse maken.

Een marketinganalyse is een belangrijk instrument om de doelgroep en concurrentie te analyseren en om zo een strategie te ontwikkelen die aansluit bij de wensen en behoeften van de klant en tegelijkertijd de concurrentiepositie van een bedrijf versterkt.

Een marktanalyse omvat het verzamelen en analyseren van gegevens over de markt, waaronder de grootte van de markt, de groeitrends, de belangrijkste spelers en hun marktaandeel, de belangrijkste trends en uitdagingen die van invloed zijn op de markt, en de potentiële kansen en bedreigingen. Dit kan worden gedaan door middel van deskresearch en interviews met experts en stakeholders.

Met deze informatie kan een bedrijf zijn eigen positie in de markt bepalen en beslissen hoe het zich kan onderscheiden van de concurrentie. Vervolgens kan het bedrijf de informatie gebruiken om de doelgroep te analyseren, waaronder hun demografische kenmerken, koopgedrag en behoeften, en de beste manieren om hen te bereiken. Op basis hiervan kan het bedrijf een marketingstrategie ontwikkelen die gericht is op het aanspreken van de doelgroep en het versterken van de concurrentiepositie van het bedrijf.