Waarom marktonderzoek laten doen waardevol is

23-02-2020

Een marktonderzoek laten doen is een investering voor de lange termijn

Een marktonderzoek laten doen biedt verschillende voordelen voor je bedrijf of organisatie. Het is een investering voor de lange termijn. Eén die je voortdurend zal blijven helpen om de juiste beslissingen te nemen. Het uitvoeren van marktonderzoek neemt veel angst weg, en is in tegenstelling tot die angst een fantastische raadgever. Wat haal je eruit?

Inzicht in de markt

Een marktonderzoek laten uitvoeren helpt bij het begrijpen van de huidige markttrends, klantbehoeften en -voorkeuren, concurrentie, potentiële kansen en bedreigingen. Dat is nodig bij het nemen van strategische beslissingen en het ontwikkelen van effectieve strategieën.

Verhoogde klanttevredenheid

Door het uitvoeren van een marktonderzoek krijg je inzicht in wat klanten willen en verwachten. Dit helpt bij het verbeteren van producten en diensten en het leveren van een betere klantenservice, wat leidt tot hogere klanttevredenheid en loyaliteit.

Betere positionering van het merk

Een marktonderzoek leert je meer over de perceptie van je merk in de markt. Door inzicht te krijgen in sterke en zwakke punten ten opzichte van concurrenten, kun je de positionering van je merk verbeteren en beter inspelen op de behoeften en voorkeuren van klanten.

Besluitvorming op basis van feiten

Marktonderzoek biedt objectieve en feitelijke informatie die nuttig is bij het nemen van strategische beslissingen. Ook identificeer je risico’s en uitdagingen, om proactief te kunnen handelen en deze aan te pakken. Over het algemeen is een marktonderzoek een waardevol hulpmiddel om het succes van een bedrijf of organisatie te vergroten.

De gouden standaard van marktonderzoek

De gouden standaard van het concept-marktonderzoek verwijst naar een set van beste praktijken en methoden die worden gebruikt om nauwkeurige en betrouwbare informatie over een markt te verzamelen en analyseren.

  • Duidelijk gedefinieerde doelstellingen: voordat een marktonderzoek begint, moeten de doelstellingen van het onderzoek duidelijk worden gedefinieerd. Dit omvat het identificeren van de belangrijkste vragen die moeten worden beantwoord en het bepalen van de gewenste uitkomsten.
  • Representatieve steekproeven: de steekproef moet representatief zijn voor de doelgroep van het onderzoek, zodat de bevindingen toepasbaar zijn op de gehele populatie.
  • Objectieve en onpartijdige methoden: de methoden die worden gebruikt om gegevens te verzamelen, moeten objectief en onpartijdig zijn om vertekening te voorkomen.
  • Nauwkeurige en betrouwbare metingen: de meetinstrumenten en vragenlijsten moeten nauwkeurig en betrouwbaar zijn om ervoor te zorgen dat de resultaten betrouwbaar zijn.
  • Gebruik van verschillende gegevensbronnen: marktonderzoek moet verschillende bronnen van informatie gebruiken, zoals enquêtes, focusgroepen en observaties, om een vollediger beeld van de markt te krijgen.
  • Analyse en interpretatie van gegevens: de gegevens moeten grondig worden geanalyseerd en geïnterpreteerd om de belangrijkste bevindingen te identificeren en betekenisvolle conclusies te trekken.

Het belang van goed onderzoek

Door de stappen uit dit artikel te volgen, zorgt de gouden standaard van marktonderzoek voor nauwkeurige, betrouwbare en waardevolle inzichten over de markt en de consumenten die er gebruik van maken. Elk type marktonderzoek moet voldoen aan de gouden standaard om echt van waarde te zijn. Alleen degenen die de tijd nemen voor een oerdegelijk marktonderzoek, weten de top van de berg te bereiken.

Feedback