Voorgestelde trefwoorden
Gerelateerde pagina's
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde cases
Gerelateerde downloads
Gerelateerde evenementen
Alle resultaten
Voorgestelde trefwoorden
Gerelateerde pagina's
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde cases
Gerelateerde downloads
Gerelateerde evenementen
Alle resultaten

Een sessie met Pensioenfonds PME over Verantwoord Beleggen

26-05-2017

Het vormgeven van workshops en modereren van focusgroepen is een specialisme waar we bij MarketResponse veel aandacht aan besteden. Hoe zorg je ervoor dat de deelnemers het beste uit zichzelf halen, dat de uitkomsten je daadwerkelijk verder brengen? Een mooi voorbeeld waren de sessies voor het pensioenfonds van de Metalektro over Verantwoord Beleggen. Hierbij werd gekozen voor een mix van kwalitatief onderzoek en het interactieve element uit onze Connect & Inspire sessies.

Beleggingsbeleid opstellen is core business voor PME (Pensioenfonds van de Metalektro). PME doet dit niet vanuit een ivoren toren, maar in samenspraak met hun doelgroep; (voormalig) werknemers uit de Metalelektro sector. PME wil weten hoe zij denken over maatschappelijk verantwoord beleggen en schakelt MarketResponse in voor hulp.

De situatie

Maatschappelijk verantwoord beleggen, kun je daar tegen zijn? Een heel groot deel van de PME achterban vindt het – bij gelijke opbrengst – een prima streven blijkt uit een online kwantitatieve meting van MarketResponse.

Maar, wat betekent dat als je even doordenkt? Geen beleggingen in tabak -, maar alcohol wel? Risicovolle hippe duurzame start-ups, kan dat? En laten we bedrijven die op kolen draaien links liggen, terwijl ook in de eigen sector kolenenergie wordt gebruikt?

Moeilijke keuzes voor PME. Gewetensvragen en dillema’s voor 147.000 aangesloten werknemers en 166.000 gepensioneerden. En een uitdaging om dáárover in een sessie tot sluitende antwoorden te komen.

Combinatie van methoden

MarketResponse kiest voor een combinatie tussen ‘gewoon’ kwalitatief onderzoek- (focusgroep) en wat wij noemen de Connect & Inspire aanpak: waarbij deelnemer en klant samen aan tafel zitten en samen aan een opdracht werken Deelnemers weten dus van te voren dat ze samen met PME aan de slag zouden gaan.

Het begint met groepsdiscussies om een beeld te krijgen van de kennis van en houding t.o.v. het maatschappelijk-beleggingsbeleid van PME. Eén met werknemers in de metaalsector en één met gepensioneerden. In tegenstelling tot regulier kwalitatief onderzoek, verblijven de medewerkers van PME in dezelfde ruimte, terwijl ze luisteren en aantekeningen maken. Deelnemers en klant kunnen zo aan elkaar ‘wennen’, wat de overgang naar het tweede gedeelte veel eenvoudiger maakt.

In het tweede deel namelijk, gaat de hele groep (dus incl. PME’ers) in subgroepen brainstormen over specifieke thema’s en een nieuw – beter – beleid m.b.t. verantwoord beleggen. De focus ligt op de beleggingsactiviteiten zelf en communicatie en interactie met doelgroep.

De uitkomsten

Tot slot presenteren de groepen hun bevindingen aan elkaar. En dan blijkt hoezeer de sessie-opzet zijn vruchten afwerpt. Visies op de toekomst, eigenzinnige meningen, dromen voor morgen: het komt allemaal voorbij. Deelnemers én het team van PME zijn actief en betrokken.

De afsluitende discussie levert tevreden gezichten op: de deelnemers voelen zich gehoord, PME gaat met concrete antwoorden naar huis. Volstaan we met deze reactie:

“Het was bijzonder inspirerend om de bevlogenheid van onze deelnemers en gepensioneerden te ervaren.”

Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder Vermogensbeheer bij PME