Willen we onze privacy opgeven voor het maatschappelijke belang?
Ook afgelopen week heeft MarketResponse een representatieve meting gedaan waarin we ruim 500 Nederlanders vroegen naar hun mening over de laatste ontwikkelingen tijdens de coronacrisis.
In de nieuwe meting zoomen we onder andere in op de app die het kabinet wil invoeren om de verspreiding van het coronavirus te monitoren. Het plan voor de corona-app werd een week geleden bekend gemaakt door minister De Jonge. Vervolgens kwam de ontwikkeling in sneltreinvaart op gang, met een stortvloed aan kritiek als gevolg. Zo schreef een groep wetenschappers het kabinet een brief met daarin de waarschuwing om kritisch te kijken naar nut en noodzaak van een corona-app.
Wij vroegen ruim 500 Nederlanders naar hun kijk op het invoeren van de app en of zij verwachten dat deze een effectief middel is in het bestrijden van het virus. Dit deden we bewust een paar dagen na bekendmaking vanuit het kabinet. Mensen hadden even de tijd gehad aan het idee te wennen en konden er een beter gefundeerde mening over geven.
Meerderheid voor het gebruik van een corona-app door de overheid
Uit de resultaten blijkt dat bijna de helft (47%) van de Nederlanders voor het gebruik van de corona-app is. Een kwart van de Nederlanders is op voorhand mordicus tegen, 28% weet het nog niet.
Privacy speelt een belangrijke rol in de overweging om de app te gebruiken, want hiermee wordt bijgehouden bij wie je in de buurt bent geweest. Mocht je besmet raken met het coronavirus, dan krijgen andere gebruikers met wie jij gedurende een bepaalde periode paden hebt gekruist een anonieme melding.
Gevraagd naar de privacygevoeligheid geeft 31% van de ondervraagden aan dit helemaal geen probleem te vinden. Een grote groep van 41% van de ondervraagden vindt het geen prettig idee, maar is wel bereid om in deze crisis (tijdelijk) een deel van hun privacy op te geven. Ruim een kwart van de Nederlanders zou de app vanwege de invloed op de privacy niet gebruiken. Met name de jongere generatie (onder de 50 jaar) heeft meer moeite heeft met de privacygevoeligheid van de app.
Keuze voor gebruik van de app moet bij de Nederlander blijven
Over het algemeen lijkt het er dus op dat gemiddelde Nederlander een voorstander is van de app en bereid is om tijdelijk een deel van de eigen privacy op te geven voor het maatschappelijk belang. Wel vindt een ruime meerderheid van de Nederlanders dat de keuze om de app te gebruiken vrijwillig moet zijn en niet door overheid mag worden opgelegd.
Flitspeiling voor bedrijven
Ben je ook benieuwd hoe consumenten op dit moment tegen nieuwe initiatieven aankijken? Voor bedrijven die behoefte hebben aan snelle peiling onder consumenten heeft MarketResponse een speciale flitspeiling opgezet. Meer informatie daarover is hier te vinden.