
BSR leefstijlsegmentatie
Met wie en hoe communiceer je eigenlijk met je doelgroep(-en)?
Wat beweegt de consument of burger? Welke propositie (product of gedachtengoed) en welke boodschap spreekt aan? Welke tone of voice raakt en overtuigt? En via welke kanalen bereik je hen?
De ultieme vraag is hoe je je huidige en toekomstige doelgroep(en) kwalitatief en kwantitatief gedetailleerd in kaart kunt brengen. Zodat je markt- en klantgerichter, maar ook maatschappelijker te werk kunt gaan door onder meer je lange- en kortetermijnbeleid en je communicatiestrategie optimaal te laten aansluiten op de verschillende belevingswerelden. Einddoel daarbij kan zijn een hogere conversie of het realiseren van een maatschappelijke gedragsverandering.
BSR-model: de standaard in leefstijlsegmentatie
Het door ons in 2000 ontwikkelde BSR- (Brand Strategy Research) model geldt in Nederland als dé standaard op het gebied van psychografische en sociologische leefstijlsegmentatie. Ons unieke model wordt dan ook veelvuldig gebruikt als studiemateriaal in het voortgezet onderwijs. Met onze landelijk dekkende geo-psychografische database (SmartGis) kennen we de leefstijl van alle huishoudens in Nederland. Op basis van vier kleuren/archetype-combinaties worden mensen – consumenten of burgers – ingedeeld in verschillende leefstijlen. De sociologische as in het BSR-leefstijlmodel loopt tussen ‘ego’ en ‘groep’. De psychologische as loopt van ‘extravert’ naar ‘introvert’. In hoofdlijnen onderscheiden we 4 ‘leefstijlwerelden’: geel (harmonie, groen (veiligheid), blauw (controle) en rood (vrijheid).

Wat beweegt de consument?
Download onze e-book en word meegenomen in de BSR-leefstijlenwereld van harmonie, veiligheid, controle en vrijheid.
Oplossingen voor BSR leefstijlsegmentatie
BSR-introductietraining
Verkrijg meer achtergrondinformatie over het BSR-leefstijlenmodel. Duik mee in de wereld van BSR-leefstijlen.
BSR Wonen
Maak kennis met de zes typen bewoners van Nederland en laat je lokale woningaanbod en beleid aansluiten op de wensen van de burgers binnen je gemeente.
BSR Gedragsverandering
Hoe bereik je gedragsverandering bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken als duurzame mobiliteit of klimaatverandering?
BSR op maat
Hoe kan je het gedrag van je doelgroep op een duurzame manier veranderen?
BSR Energietransitie
Welke houding hebben de bewoners in jouw gemeente ten aanzien van de energietransitie. En sluit jouw beleid daarop aan?
BSR Vakantie & Vrije tijd
Weet gedetailleerd waar burgers in jouw regio tijdens hun vrije tijd of op vakantie behoefte aan hebben en ontwikkel daar beleid op.
BSR Klimaat & Water
Weet hoe burgers in jouw gemeente aankijken tegen klimaatverandering en waterbeheer en bevorder bewust gedrag.
AI-BSR
Wees ervan verzekerd dat je in je communicatie altijd de juiste foto (met relevantie en impact) gebruikt.
Overheid, semi-overheid en commerciële organisaties
De informatie in ons BSR-model wordt elk half jaar volledig geactualiseerd en wordt onder meer ingezet door ministeries, provincies,waterschappen en gemeenten en door commerciële opdrachtgevers waaronder projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, woningcorporaties en bijvoorbeeld energiemaatschappijen.
BSR-introductietraining
Heb je meer behoefte aan meer achtergrondinformatie over het BSR-leefstijlenmodel en hoe je dit concreet in de praktijk toepast? Regelmatig organiseren we een BSR-introductietraining waarin we een kijkje nemen in de verschillende belevingswerelden en ondersteunen dit met praktijkvoorbeelden. Heb je interesse, meld je dan hier aan.