Doelgroepsegmentatie voor een betere positionering

01-03-2020

Wat is doelgroepsegmentatie?

Doelgroepsegmentatie is kortweg het opdelen van de doelmarkt van een product of dienst in verschillende subgroepen of segmenten, gebaseerd op gemeenschappelijke kenmerken, zoals demografische, geografische, psychografische of gedragsmatige kenmerken.

Het doel van de doelgroep segmenteren is om de marketinginspanningen te richten op de specifieke behoeften en wensen van elke subgroep, om zo de marketingeffectiviteit te vergroten en de kosten te verlagen. Door het identificeren van verschillende doelgroepsegmenten kan een bedrijf zich beter richten op de behoeften van hun klanten en klanten beter bedienen door middel van gerichte marketingactiviteiten.

Combinatie met positionering

Doelgroepsegmentatie wordt vaak gebruikt in combinatie met positionering, waarbij een bedrijf zijn product of dienst positioneert om aan de behoeften van een specifieke doelgroep te voldoen en zich te onderscheiden van de concurrentie.

Het proces van het segmenteren van doelgroepen kan grofweg worden onderverdeeld in de volgende stappen.

  • Onderzoek en analyseer de markt. Om te beginnen met doelgroepsegmentatie moet je de markt onderzoeken en analyseren. Hierbij kun je gebruikmaken van verschillende methoden, zoals het verzamelen van gegevens uit marktonderzoeken, klantenfeedback, verkooprapporten en concurrentieanalyses.
  • Identificeer de verschillende kenmerken. Bepaal de verschillende kenmerken van de doelgroepsegmenten, zoals demografische, geografische, psychografische en gedragsmatige kenmerken. Dit kunnen bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, inkomen, opleidingsniveau, locatie, interesses, persoonlijkheid en koopgedrag zijn.
  • Creëer segmenten. Na het identificeren van de verschillende kenmerken, kun je de segmenten creëren door de klanten in verschillende groepen te verdelen op basis van overeenkomstige kenmerken. Dit kunnen bijvoorbeeld de jongere generatie, hogere-inkomensgroepen, stadsmensen, sportliefhebbers of frequente kopers zijn.
  • Beoordeel de potentie. Beoordeel de potentie van elke segmentatie op basis van factoren zoals grootte, groeipotentieel, winstgevendheid, bereikbaarheid en concurrentie.
  • Selecteer de beste segmenten. Selecteer de segmenten die het meest geschikt zijn voor je bedrijf en product/dienst en richt je marketing- en verkoopinspanningen op deze segmenten.
  • Ontwikkel marketingactiviteiten. Ontwikkel specifieke marketingactiviteiten voor elk segment, zoals promoties, reclame, verkoopactiviteiten en productontwikkeling.

Door deze stappen te volgen, kun je effectief beginnen met segmentatie en gerichte marketingactiviteiten ontwikkelen die beter aansluiten bij de behoeften en wensen van jouw klanten.

Conclusie

Het grootste voordeel van doelgroepsegmentatie is dat het bedrijven in staat stelt om hun marketinginspanningen en middelen te richten op specifieke doelgroepen die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in hun producten of diensten. Door het gebruik van doelgroepsegmentatie kunnen bedrijven specifieke marketingstrategieën ontwikkelen en uitvoeren, zoals gerichte reclame, promoties en verkoopactiviteiten, die resulteren in betere verkoopprestaties en een hogere klanttevredenheid. Kortom, doelgroepsegmentatie biedt bedrijven veel voordelen en is een belangrijk instrument voor het ontwikkelen van effectieve marketingstrategieën en het behalen van commercieel succes.