Data engineer

20-04-2020

Wat is een data engineer?

Een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van de infrastructuur die nodig is om gegevens te verzamelen, op te slaan, te beheren en te verwerken. Engineers spelen een essentiële rol in de moderne technologie-economie, waarbij bedrijven en organisaties in toenemende mate afhankelijk zijn van de analyse en het gebruik van grote hoeveelheden gegevens om betere zakelijke beslissingen te nemen, nieuwe producten te ontwikkelen en nieuwe marktkansen te benutten.

Een belangrijke taak van een engineer is het ontwerpen van de architectuur van gegevensopslag- en verwerkingssystemen, inclusief databases, datawarehouses, data lakes en data pipelines. Dit omvat het selecteren van de juiste technologieën en tools om gegevens te verzamelen en te verwerken, zoals Hadoop, Spark, NoSQL-databases en cloudgebaseerde opslag- en verwerkingsoplossingen zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform.

Kwaliteit staat bovenaan

Naast het ontwerpen en bouwen van gegevensinfrastructuur, is het werk van een dataengineer ook gericht op het waarborgen van de kwaliteit, beveiliging en beschikbaarheid van gegevens. Dit betekent dat engineers zich moeten bezighouden met gegevensbeheerpraktijken, zoals het opzetten van back-up- en herstelprocessen, gegevensencryptie en -beveiliging, en het bewaken van de prestaties en beschikbaarheid van systemen.

Een andere belangrijke taak van een engineer is het bouwen van data pipelines, waarmee gegevens van verschillende bronnen worden geëxtraheerd, getransformeerd en geladen in gegevensopslag- en verwerkingsoplossingen. Dit omvat het schrijven van scripts en code om gegevensstromen te automatiseren en te beheren, en het implementeren van data-integratie- en transformatietools om gegevens van verschillende formaten en bronnen samen te voegen.

Engineers werken vaak samen met andere professionals in de gegevens- en IT-industrie, zoals data scientists, software-ontwikkelaars, systeembeheerders en databasebeheerders. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van end-to-end gegevensoplossingen die voldoen aan de behoeften van organisaties.

Kortom, de rol van een engineer is van essentieel belang voor organisaties die zich richten op het verzamelen, opslaan, beheren en verwerken van grote hoeveelheden gegevens. Door de juiste technologieën en tools te selecteren en te implementeren, kunnen engineers organisaties helpen betere beslissingen te nemen, nieuwe producten te ontwikkelen en nieuwe kansen te benutten.

Waarom een marktonderzoeken niet zonder een engineer kan

Een marktonderzoeker kan niet zonder een dataengineer omdat de kwaliteit van het marktonderzoek afhankelijk is van de kwaliteit van de gegevens die worden verzameld, opgeslagen en verwerkt. Een engineer speelt een cruciale rol bij het creëren van de juiste infrastructuur om deze gegevens te beheren en te verwerken.

Een marktonderzoeker kan zich richten op het verzamelen en analyseren van gegevens, maar het is de engineer die de technische knowhow heeft om de juiste tools te selecteren en te gebruiken om deze gegevens efficiënt en effectief te verwerken. Dit omvat het ontwerpen en bouwen van databases, datawarehouses, data lakes en data pipelines om de gegevens op te slaan en te verwerken.

Daarnaast is het werk van een engineer gericht op het waarborgen van de kwaliteit en beveiliging van de gegevens. Dit betekent dat de engineer verantwoordelijk is voor het implementeren van beveiligingsmaatregelen, back-up- en herstelprocessen en het monitoren van de prestaties van de systemen om ervoor te zorgen dat de gegevens altijd beschikbaar zijn wanneer dat nodig is.

Het samenwerken met een data engineer kan ook leiden tot meer inzichten en een beter begrip van de gegevens die worden verzameld. Engineers hebben vaak een dieper inzicht in de technische aspecten van de gegevensinfrastructuur, waardoor ze kunnen helpen bij het identificeren van patronen en trends die mogelijk over het hoofd worden gezien door een marktonderzoeker.