Als bedrijf data verzamelen en analyseren. Hoe werkt dat?

01-03-2020

Data verzamelen en analyseren

Door het verzamelen van klantgegevens kunnen bedrijven beter inzicht krijgen in behoeften, voorkeuren en het gedrag van hun klanten. Dit stelt hen in staat om betere producten en diensten te ontwikkelen en de klantervaring te verbeteren. De klantgegevens kunnen ze gebruiken om gerichte en gepersonaliseerde marketingcampagnes te ontwikkelen. Als je de voorkeuren, interesses en demografische situatie van je klanten begrijpt, kun je als bedrijf gericht communiceren en bijvoorbeeld aanbiedingen afstemmen op specifieke doelgroepen.

Hoe verzamelen bedrijven klantgegevens?

  • Bedrijven vragen klanten om hun persoonlijke gegevens in te vullen op online formulieren, zoals registratieformulieren, enquêtes, contactformulieren of bestelformulieren.
  • Websites gebruiken cookies om informatie op te slaan over het gedrag van gebruikers op hun website. Die cookies kunnen relevante informatie bevatten zoals de pagina’s die ze hebben bezocht, hoe lang ze op de site zijn geweest, de locatie, zoekopdrachten en meer.
  • Wanneer klanten contact opnemen met de klantenservice van een bedrijf, verzamelen bedrijven vaak gegevens zoals naam, e-mailadres en telefoonnummer van de klant, en details over de vraag, klacht of het probleem.
  • Bedrijven kunnen klantgegevens verzamelen via loyaltyprogramma’s waarbij klanten hun persoonlijke gegevens, aankoopgeschiedenis en voorkeuren delen in ruil voor beloningen.
  • Bedrijven kunnen klantgegevens verzamelen via sociale media-platforms door de activiteit van gebruikers te monitoren, zoals likes, shares en comments, en door profielgegevens te verzamelen.

Hoe analyseren bedrijven klantgegevens?

Wanneer een bedrijf de klantgegevens heeft verzameld, is analyse de logische volgende stap. Bedrijven gebruiken verschillende technieken en tools om klantgegevens te analyseren. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden:

Data mining

Data mining is een proces waarbij bedrijven grote hoeveelheden gegevens analyseren om achterliggende patronen en relaties te ontdekken. Hierbij worden in de regel geavanceerde algoritmes gebruikt om inzicht te krijgen in klantgedrag, trends en patronen.

Machine learning

Machine learning is een vorm van kunstmatige intelligentie waarbij software gegevens analyseert en leert van deze gegevens om voorspellingen te doen. Bedrijven gebruiken machine learning-algoritmes om voorspellingen te doen over klantgedrag, zoals welke producten ze zullen kopen of welke klanten mogelijk zullen vertrekken.

Klantsegmentatie

Bedrijven segmenteren hun klanten om inzicht te krijgen in hun verschillende behoeften, interesses en koopgedrag. Dit kan worden gedaan op basis van gegevens zoals demografische gegevens, aankoopgeschiedenis en interesses.

A/B testen

Bij A/B testen presenteren bedrijven verschillende versies van een website, advertentie of e-mail aan een willekeurige selectie van klanten om vervolgens te kunnen analyseren welke versie beter presteert. Bedrijven gebruiken deze methode om te zien welke marketingstrategieën het effectiefst zijn.

Geografische analyse

Bedrijven analyseren geografische gegevens om te begrijpen waar hun klanten zich bevinden en om op locatie gebaseerde marketingstrategieën te ontwikkelen.

Conclusie

Bedrijven kunnen op veel verschillende manieren data verzamelen en analyseren. Het is echter belangrijk voor bedrijven om de privacy van klanten te respecteren en te voldoen aan de wet- en regelgeving (en ethiek) wanneer ze klantgegevens verzamelen.