Met campagne 'De Mooiste Klus van het Jaar' vraagt Werkspot de aandacht voor te lange werkweken

10-01-2019

Amsterdam, 8 januari 2019 – In Nederland werden afgelopen halfjaar 3,3 miljoen klussen uitgevoerd. Dit blijkt uit de nieuwste Werkspot Klusmonitor, uitgevoerd door MarketResponse onder 1.114 consumenten. De gouden tijden in de bouw drijft de werkdruk van zelfstandige vakmensen echter verder op.

Mensen die fysiek zwaar werk doen, hebben een 18% hogere kans om vroegtijdig te overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek van het VUmc dat eerder dit jaar werd gepubliceerd. Reden voor Werkspot om aandacht te vragen voor zelfstandigen in de bouw. De groep die zes dagen in de week fysiek werk verrichten. Een van de vele klussen was daarom een bijzondere: Werkspot bedankte twee nietsvermoedende stukadoors, Eduard en Raymond uit Kampen, met ‘De Mooiste klus van het Jaar’.

MooisteKlus

Moeilijk nee verkopen

Onderzoeker en hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid, Allard van der Beek, zegt: “Zelfstandigen hebben hart voor hun zaak en vinden het vaak moeilijk om nee te verkopen. Juist voor zelfstandigen in de bouw is zowel minder hard en lang werken als meer sporten in de vrije tijd belangrijk. Het is heel goed dat deze hardwerkende groep zich dit gaat realiseren. Hier moet meer aandacht voor komen, dit is een mooi initiatief.”

“Overdag stuuk ik en in de avonduren ga ik aan de slag met de offertes, bestellingen en boekhouding. Mij hoor je niet klagen hoor, maar dit houd ik natuurlijk niet vol tot mijn vijfenzestigste”, aldus Eduard, eigenaar van Van den Bos Afbouw.

Cijfers van het Bouwkennis jaarrapport ZZP Markt in Beeld, bevestigen dat met name de zelfstandigen in de bouw lange werkweken maken. Dit is het extreemst voor de specialisten: 16% van de E- installateurs en 10% van de W-installateurs maken werkweken van meer dan 70 uur.