Nederlander bereid meer te betalen voor gezond voedsel

20-01-2020

Consumenten vinden dat ons voedsel gezonder en duurzamer is geworden; we betalen er wel te weinig voor. Deze resultaten van ons onderzoek werden gepresenteerd tijdens het Nieuwjaarscafé van Schuttelaar & Partners, het adviesbureau voor een gezonde en duurzame wereld, dat daarmee haar 25-jarig jubileumjaar inluidde.

Minder eerlijke prijs dan 25 jaar geleden

Wij vroegen aan consumenten hoe zij aankijken tegen de veranderingen in de afgelopen 25 jaar. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat we nu een minder eerlijke prijs betalen dan 25 jaar geleden. Dat vindt men onrechtvaardig. Betaalbaar gezond voedsel waarbij een eerlijke prijs aan de boer betaald wordt is de meest genoemde wens van de Nederlanders voor de toekomst.

Meer lokaal en biologisch

Uit ons onderzoek blijkt dat 45% van de Nederlanders van mening is dat ons voedsel gezonder is geworden; daarentegen vindt 1/3 dat ons voedsel juist minder gezond is geworden en minder duurzaam verpakt wordt. De landbouw boekt te weinig vooruitgang met een duurzame voedselproductie en behoud van biodiversiteit. Terwijl men dat juist wel graag wenst. De meest genoemde wensen zijn: biologische en onbespoten groente en fruit, meer voedsel uit de directe omgeving en een minder grote veestapel.

Nederlanders vinden zichzelf steeds gezonder

Met de eigen gezondheid zit het wel goed; zo vindt 70% van de Nederlanders dat onze leefstijl gezonder is geworden. We hebben genoeg beweging en minder vaak schadelijk gedrag zoals roken. Men vindt ook dat we langer in goede gezondheid leven. We hebben een gezondere leefstijl, eten beter en bewegen meer, aldus ons consumentenpanel.

Bekijk de rapportage van het Duurzaamheidskompas hier