Nieuwe directeur voor Bruna: George Steur

21-08-2017

Bruna-locaties worden gekozen met behulp van MarketResponse voorspelmodel

Boekwinkelketen Bruna heeft een nieuwe directeur gevonden. George Steur, bekend als de man achter Phone House, treedt aan per 1 september. Steur volgt interim-directeur Rob Schuyt op, die vorig jaar aantrad na onenigheid met oud-directeur Fred Zeegers. Ook onder leiding van Steur zal Bruna nieuwe locaties blijven openen. Die locaties worden gekozen met behulp van het voorspelmodel van MarketResponse.

Steur werd onder meer gekozen vanwege zijn lange ervaring in retail en franchise. Voor de Britse retailer The Carphone Warehouse, lanceerde hij Phone House. Dat ging eerder dit jaar failliet, maar wel tien jaar nadat Steur al was vertrokken. Net als bij Phone House zijn de winkels van Bruna voornamelijk van franchisers.

Ook belangrijk voor zijn aanstelling was Steurs feeling met ‘de nieuwe wereld’, zoals een woordvoerder het omschrijft. Steur heeft verstand van digitale en fysieke verkoop.

Digitale verkoop

Bruna bestaat volgend jaar 150 jaar en zet in op meer winkels. De afgelopen twee of drie jaar daalde het aantal boekwinkels van Bruna en raakte de keten in de financiële penarie.

De daling in de boekenverkoop in Nederland is volgens marktonderzoek GfK in 2016 gestopt en daarna gestegen. Bruna verkoopt tegenwoordig ook e-books via Bruna.nl en abonnementsdienst Bliyoo, maar daar lijden de cijfers uit de winkels volgens de woordvoerder niet onder.

Nieuwe locaties

In de afgelopen drie weken werden er vier nieuwe winkels geopend in Waalre, Epen, Amsterdam Reigersbos en Rotterdam Hoogvliet en er zijn meer nieuwe Bruna’s op komst. De locaties kiest Bruna met behulp van een door MarketResponse Marktvinders speciaal voor de keten ontwikkeld rekenmodel dat zoekt naar de beste plek in de winkelstraat.

“Meer winkels zijn nodig om een landelijk dekkend netwerk te onderhouden, ook als franchise-ondernemers met pensioen gaan of er vanwege een ander reden mee stoppen”, zegt de woordvoerder.

Buitenland

George Steur zorgde ook voor een internationale uitrol van Phone House. Dat zit voorlopig niet in de planning van Bruna. Duitsers en Belgen lezen volgens de woordvoerder wel meer dan Nederlanders, maar zij hebben al eigen voorzieningen. Vroegere Vlaamse afdelingen van Bruna werden niet lang na opening weer gesloten.

Dit bericht verscheen eerder op RTL Z.

Feedback