Top of flop: All in one Fondü

06-01-2016

Alles of niks?

Bij de winter hoort winterse kost: boerenkool met worst, stevige erwtensoep en een dampende pan kaasfondue. Maar waar de meeste Nederlanders met gemak een goede stamppot op tafel toveren, vinden we de Zwitserse kaasfondue toch een stukje lastiger. Daarom bestaan er al jaar en dag kant-en-klare pakjes kaasfonduekaas. Even opwarmen in een fonduepannetje en fonduen maar!

Emmi gaat deze winter nog een stapje verder in gemak en introduceert de All In One Fondü. Een complete set van pan, warmhouder en de kaasmix zelf. Ontwikkeld door de Universiteit Twente en het Foodatelier. De kaas wordt in het bijgeleverde pannetje opgewarmd in de magnetron of oven en kan dan gelijk, op de warmhouder, op tafel. Alleen het brood moet je zelf nog snijden.

Houden kaaskoppen van kaasfondue?

All in one Fondü

Klinkt super makkelijk. Maar houden Nederlanders eigenlijk wel van kaasfondue? Dat lijkt tegen te vallen. Wij kaaskoppen zijn in te delen in drie groepen: liefhebbers (twee op de vijf), haters (twee op de vijf) en Nederlanders zonder kaasfondueset (de rest). Voor liefhebbers van kaasfondue en de Nederlanders zonder fonduepan lijkt de All In One Fondü een goede optie. De belofte dat je met de All In One Fondü snel uit de magnetron, zonder speciale fonduepan een gezellige maaltijd op tafel zet is geloofwaardig. Liefhebbers zijn ook best positief; zeven op de tien van hen vindt het een aansprekend product.

Toch zou slechts één op de vijf Nederlanders All In One Fondü wel eens willen kopen. Als de prijs ook vermeld wordt zijn dit er zelfs nog wat minder. Weer zijn de liefhebbers iets enthousiaster, maar ook slechts drie op de tien liefhebbers geeft aan dat ze het zouden kopen. Bezwaren van liefhebbers hebben te maken met de verwachte kwaliteit van de kaas (‘nep’), de smaak van de kaas (‘als je het zelf maakt heb je die beter in de hand’) en de verpakking (‘je gooit zoveel weg’).

Conclusie: flop

In tegenstelling tot wat Emmi ons laat geloven is de All In One Fondü niet de oplossing voor een breed ervaren probleem. We liggen niet bepaald wakker van het probleem ‘ik wil graag kant en klare kaasfondue maken, maar heb daar geen pan voor’. De echte liefhebbers maken liever zelf een kaasfondue. En als je er niet van houdt, dan wordt je hart niet veroverd door een aluminium pannetje.

Een kansrijke groep is mensen die zelf geen spullen in huis hebben, maar kaasfondue best eens willen proberen. Of Nederlanders die kaasfondue lekker vinden maar bij gebrek van interesse van vrienden en familie nooit aan fonduen toekomen (10%). Voor hen is de All In One Fondü een laagdrempelige manier om te kijken of ze kaasfondue lekker vinden. En als dat zo is? Dan weten ze dat ze zelf een fonduepan aan kunnen schaffen.

Over het onderzoek

Voor deze concepttest zijn in december 2015, 189 personen in Nederland online ondervraagd.

Feedback