Langstlopende onafhankelijke onderzoek onder Nederlandse consumenten

Hoe doe je onafhankelijk onderzoek naar klantvriendelijkheid?

Als je onderzoek doet naar de klantvriendelijkheid van bedrijven, dan moet je bij de klanten zijn. Waar zijn zij klant, hoe ervaren zij de klantvriendelijkheid van dat bedrijf? Sinds 2007 vraagt MarketResponse klanten direct naar hun ervaring. Bij deze 16e editie van 2023 worden doorlopend z’n 50.000 klantbeoordelingen over een jaar verzameld. Maandelijks beoordelen klanten de bedrijven en instellingen waar ze zelf aangeven klant te zijn door producten en diensten ervan af te nemen.

In 2007 startten we met een lijst van 80 landelijk opererende bedrijven en vroegen klanten bij welke ze klant waren, hoe klantvriendelijk ze dat bedrijf vonden en waarom dat zo was. Tegenwoordig leggen we maandelijks aan een klantpanel van netto 500 Nederlanders een aantal branches voor en vragen we ze nog altijd bij welke bedrijven zij klant zijn en hoe klantvriendelijk deze bedrijven zijn. Zo krijgen we tienduizenden klantbeoordelingen in 10 specifieke branches: leisure, supermarkt, retail, verzekering, telecom, telecom, energie, bank, automotive, openbaar vervoer en goede doelen.

Objectieve beoordeling van klantvriendelijkheid

Al die beoordelingen van een heel jaar vormen een ranglijst. Een ranglijst per branche en een overall ranglijst. Alleen organisaties met voldoende beoordelingen komen in de lijst en we publiceren uiteindelijk alleen de top-75. Zo ontstaat dus een afgewogen beoordeling van de klantvriendelijkheid van bedrijven, zoals de klanten die daadwerkelijk hebben ervaren in het jaar ervoor. De winnaar is niet het bedrijf dat de achterban het beste wist te mobiliseren om te stemmen of dat een jury wist te overtuigen. Het onderzoek bepaalt wie de winnaar is van het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland.

Het onderzoek is een mooie algemene graadmeter en geeft onderzochte bedrijven houvast als benchmark. Hoe doen deze het in vergelijking met branchegenoten, waar valt nog winst te behalen?

 

 

Waardevolle data om af te studeren

Het onderzoek naar het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland geeft elk jaar een mooi beeld van de stand van de klantvriendelijkheid in ons land. Daarnaast gebruiken onderzochte organisaties de resultaten om te zien waar zij staan en hoe het beter kan. Het langstlopende onafhankelijke onderzoek is ook een databron van onschatbare waarde voor studenten en hun (afstudeer)scripties.

MarketResponse werkt al een aantal jaar samen met Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Nyenrode Business Universiteit. Studenten van deze universiteiten kunnen gebruik maken van de data die we sinds 2007 verzamelen. Dat heeft al veel interessante en waardevolle scripties en vervolgonderzoeken opgeleverd. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van (afstudeer)scriptie die op basis van data van MarketResponse zijn gedaan.
Wil je meer weten over de samenwerking met RUG en Nyenrode of over andere toepassingen van de data van het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland? Neem contact op met Gerrit Piksen.

Download de KLANT 2022

De KLANT is een jaarlijkse uitgave van MarketResponse naar aanleiding van het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland. Je leest hierin alle resultaten van het onderzoek en veel inspiratie over klantgerichtheid.

Download hier

Download de KLANT 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Wil je meer weten over hoe we onderzoek doen naar klantvriendelijkheid? Wil je weten hoe we op basis van de data en inzichten de 7 gouden regels van klantvriendelijkheid hebben kunnen samenstellen? Neem dan contact op met Gerrit Piksen, Expert Customer Experience: gerrit.piksen@marketresponse.nl.

Feedback